Albert Pritchard Infant School, Wednesbury

A single storey unit in our RoWeR System, with extensions and refurbishment of the existing school facilities, carried out within a live working educational environment.

£0.9m

Project Value

Project Duration

Project Albert Pritchard Infant School

Location Crew Road, Wednesbury, WS10 9QG

Client Sandwell MBC

Project Description 

The client needed to extend the school by one form of entry to admit an additional 90 pupils aged 4 -7 years old. A single storey extension to the existing building was proposed which would provide for an additional 301m2. The extension would provide for 3 class rooms, food bay and SEN resource centre. Provision was also made within any proposal to retain and extend hard play areas, landscape areas and car parking. The new extension was managed to ensure safe continued use of access/egress points, and play areas separately zoned on site during the construction operations.

The works on site comprised the Design & Build of a new single storey infant school block. Following extensive demolition and enabling works and relocation of school buildings, features and equipment, the new building benefited from the speed and flexibility of our RoWeR system, constructed with engineered foundations and a bespoke steel frame. The external walls comprise Trespa rainscreen cladding panels with aluminium windows and doors. The roof is made up of cold rolled steel & composite cladding insulation panels with a single ply membrane. Internal walls are lightweight partition construction. Extensive new M&E installations, comfort cooling, sprinklers and incoming services, drainage and external works comprising new play areas, parking and extended reception area.

All work was carried out within a live working educational environment.

Project Value £0.9M

Project Duration 26Weeks

Form of Contract JCT Design & Build

Design Team G.H. Design Ltd, Central Design Consultants Ltd, Sandwell MBC

Procurement Competitive single stage selective tender – Design & Build